Blog

15 april 2019

Actief schrijven - het beginsel van goed schrijven

Als je aantrekkelijker wilt leren schrijven is actief schrijven een belangrijk beginsel. Maar wat is actief schrijven precies? En hoe doe je het? In dit blog leer ik je hoe jij, zonder jezelf uit te putten, je teksten in actie laat komen.

Wat is actief schrijven?
Laten we eerst even de slimmerik uithangen. Let op: actief schrijven is het tegenovergestelde van passief schrijven. Nu die kennis door ons allebei tevreden bevestigd is, leg ik je de verschillen uit tussen actief schrijven en passief schrijven.

'Nanda legt uit wat actief schrijven is.'

OF

'Er wordt uitgelegd wat actief schrijven is door Nanda.'

In de eerste zin ben ik actief. Het voelt alsof je erbij bent. In de tweede zin wordt de gebeurtenis veel afstandelijker omschreven.

Waarom is actief schrijven goed?
Actief schrijven brengt leven in je verhaal. Het zijn directe zinnen die meteen een beeld geven van wat de schrijver bedoelt. Actief schrijven omvat meestal ook meer mensen in een tekst dan passief schrijven. Bij passief schrijven verdwijnen de handelende personen naar de achtergrond. Je leest daardoor meer over dingen in plaats van over mensen en de tekst wordt vager. Met onderstaande vier tips voeg jij meer levendigheid toe aan jouw teksten.

Actief schrijven tip 1: vermijd voltooid deelwoorden
Een voltooid deelwoord is de party poeper in een tekst. Het haalt de vaart uit je zinnen en haalt de lezer uit het moment. ‘Spelen’ is mooier dan ‘gespeeld’. Neem de zin:

'We hebben gisteren op een feestje goede muziek gespeeld.'

'Gisteren was een heerlijke avond. We speelden goede muziek op een feestje.' 

De zin wordt beeldend zonder voltooid deelwoord en de aandacht ligt direct bij ‘goede muziek’.

Actief schrijven tip 2: benader je tekst als een detective
Actief schrijven is eigenlijk schrijven als een detective waarbij je continue denkt aan ‘wie doet het? en ‘wat doet hij/zij?’ De bouwstenen van zinnen zijn onderwerp (wie of wat dat de actie uitvoert) en persoonsvorm (het werkwoord)

'Nanda schrijft....'
'We speelden...'.

Vraag jezelf eerst af wie of wat speelt de hoofdrol in deze zin en wat doet diegene. Wanneer je zinnen met dit uitgangspunt begint en vanaf daar verder schrijft, ga je vanzelf actief schrijven.

Actief schrijven tip 3: kies beeldende werkwoorden
Beeldende werkwoorden zijn de slingers en ballonnen in tekst. Het fleurt zinnen op. Gebruik werkwoorden die je meteen voor je ziet: aangapen, lachen, lopen, zwaaien. Vermijd nietszeggende werkwoorden zoals ‘worden’ of ‘zijn’ of ‘kunnen’.

'Nanda kan goed uitleggen wat actief schrijven betekent.'

OF

'Nanda legt goed uit wat actief schrijven betekent.'

Actief schrijven tip 4: blijf eigenwijs
Soms zijn voltooid deelwoorden, nietszeggende werkwoorden en een passieve schrijfstijl prachtig om een passieve gebeurtenis mee te omschrijven. Denk altijd goed na over wat je vertelt en welke stijl daarbij het best past. 

'Ze voelde zich gebroken. Zittend voor het raam met haar armen om zich heen geslagen en haar hoofd gebogen werd ze meegezogen in haar verdriet.' (Geen zorgen dit gaat niet over Nanda)

Een prachtige passieve zin! Kortom: klamp je niet vast aan bovenstaande drie tips, maar blijf eigenwijs en ga actief op zoek naar de mooiste schrijfstijl.

Lees ook: Een korte uitleg over storytelling 
Geen schrijftips missen? Schrijf je in voor mijn algemene nieuwsbrief. 
Wil je mijn hulp bij het schrijven van jouw teksten? Bekijk de mogelijkheden voor een samenwerking of neem direct contact op. 

Deel dit artikel: E-mail LinkedIn Facebook