Hoe tantra mij als ondernemer laat groeien

“Ik heb al wat workshops gevolgd en ben bij een voorbereidingsavond geweest over het Feminine Fire Retreat, zodat ik kon voelen of de oefeningen iets voor mij zijn. En jij?” “Euhm…ik vond dit drie weken geleden via Google.” “Het kan zijn dat je afspraken hebt gemaakt met je partner over wat wel en niet mag tijdens deze drie dagen.” “Afspraken?!? Had ik die moeten maken?!?” Toen ik Mr. Lover last-minute vertelde dat ik besloten had om naar een tantra retreat voor vrouwen te gaan, moest hij lachen en zei “Nanda, you crazy woman. Veel plezier met naakt huilen naar de maan! You be you!” Dat idee stond hem wel aan. Mij leek het ook wel leuk. Ik hou van nieuwe dingen uitproberen. En daarmee hadden wij het Feminine Fire Retreat met elkaar besproken.

Van ‘harde’ naar ‘zachte’ energie

Op een vrijdagochtend vertrok ik nerveus en opgewonden naar de Venwoude Levensschool. Een prachtig complex verscholen tussen grote naaldbomen. Een aantal weken daarvoor voelde ik ineens een sterke behoefte om meer in contact te komen met mezelf. Sinds september doe ik de marketing voor in totaal 58 theatervoorstellingen, serveer ik scones in De Bakkerswinkel en ontwikkelde en startte ik Mijn Storyteller. Een ‘knallen’ mentaliteit, waardoor er weinig ruimte was om te voelen. Mijn behoefte om te voelen komt en gaat in golven. Soms wil ik me helemaal onderdompelen in meditaties, wierook, reiki, verbinden, yoga, sharing circles en andere spirituele zaken. Soms krijg ik al jeuk wanneer mensen elkaar diep in de ogen aankijken. Bah. Maar doordat ik de afgelopen maanden vooral in een ‘harde’ energie had gezeten, merkte ik dat ik het ‘zachte’ en vrouwelijke in mezelf begon te missen. Het voelen, in contact staan met mijn intuïtie en alles weer laten stromen in plaats van knallen. Na wat zoeken op Google vond ik het Feminine Fire Retreat. “In drie dagen kun je in een veilige en liefdevolle groep vrouwen de kracht van je eigen vuur (her-)ontdekken: in je bekken, hart en spirit.” Dat leek me wel wat! En dus stond ik op die vrijdagochtend nerveus met mijn rolkoffertje in de hand te kijken naar zeventien vrouwen waarmee ik mij de komende dagen onder zou dompelen in de wereld van tantra.

Uit je hoofd in je lichaam

Voor iedereen die bij tantra direct aan seks denkt, dat mag, maar tantra is veel meer dan dat. Tantra is een combinatie van het ontwikkelen van een bewustzijn en energie, waardoor je uit je hoofd in je lichaam komt. Met allerlei oefeningen open je het lichaam om de levensenergie te voelen stromen en verruim je het bewustzijn over jezelf. Die staat van zijn en die energie kun je vervolgens in alles wat je doet meenemen. Dat wist ik overigens allemaal aan het begin van mijn tantrareis nog niet. Tijdens het voorstelrondje wist ik enkel: de komende drie dagen ga ik dingen doen die ik waarschijnlijk nog nooit heb gedaan en die ver buiten mijn comfort zone liggen. Trillend als een rietje zat ik op mijn meditatiekussen.

Van trillend als een rietje naar volledige ontspanning

Drie dagen later op datzelfde meditatiekussen, keek ik volledig ontspannen en dankbaar een groep prachtige vrouwen rond met wie ik intense, emotionele, kwetsbare, gekke en mooie momenten had beleefd. Verbaasd dat ik mezelf zo makkelijk open heb kunnen stellen. Dat ik de verbinding aan durfde te gaan met anderen, zonder daarin extreem ongemakkelijk te worden. Dat ik de verbinding met mezelf aan durfde te gaan. Dat ik de uitnodiging om uit mijn comfort zone te stappen met beide handen aangreep. Dat er helemaal niet zo veel intense emoties in mij zaten. Dat ik mezelf voornamelijk licht en blij voelde. Dat ik inderdaad mijn levensenergie weer in mijn bekken, hart en geest voelde stromen. 

What happens at the Feminine Fire Retreat…

Wat we die drie dagen gedaan hebben? What happens at the Feminine Fire Retreat stays at the Feminine Fire Retreat. Niet omdat het zo schokkend of strikt geheim is hoor (echt niet), maar omdat het heel moeilijk is om uit te leggen. Het is een reis die zich als het ware steeds dieper ontwikkelt. We hebben gedanst, veel gedanst! We hebben ademhalingswerk gedaan. We hebben gemediteerd, veel gemediteerd. We hebben gesprongen, geschreeuwd, gehuild, gelachen, gevoeld, gesproken en geluisterd. We hebben verbinding met elkaar en met onszelf gemaakt. Het was een mooie en waardevolle ervaring.

De les die tantra mij leerde

Ben jij ook nieuwsgierig naar zo’n ervaring? Wil je graag meer weten over wat er in zo’n weekend allemaal gebeurt? Eigenlijk raad ik je aan om er, net als ik, volledig blanco in te stappen. Soms is het niet weten, maar gewoon ervaren en doen, heel fijn. Je mind gaat zich er anders te veel mee bemoeien en bedenkt tientallen angsten en bezwaren, waardoor je wordt belemmerd om de stap te zetten. Een wijze les die ik meeneem als ondernemer: voel, spring en ervaar wat voor moois er buiten mijn comfort zone ligt. Gewoon doen! 

PS: wie zijn/haar nieuwsgierigheid echt niet kan bedwingen, je mag me alles vragen.

storyteller &
narratief coach

tekstschrijver Nanda zit lachend aan bureau met laptop

Hi, ik ben Nanda, storyteller & narratief coach

In mijn blogs neem ik je mee in de kracht van storytelling, de parels van ons persoonlijk verhaal en deel ik mijn eigen persoonlijke verhalen over het verbinden met mijn hart en het ontdekken van mijn hartsverlangen.

0 reacties

Een reactie versturen

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *