Vind jouw eigen schrijfstijl

Ik geloof dat iedereen kan schrijven. Je hoeft geen Elizabeth Gilbert te zijn om mensen met jouw schrijverij te boeien. Wat belangrijk is voor gemakkelijk en leuk schrijven, is dat je jouw eigen schrijfstijl vindt. Worstel jij wel eens met woorden tijdens het schrijven van jouw social media post, blog, website of een andere tekst? Met onderstaande opdrachten vind je jouw eigen schrijfstijl en hussel jij zo de woorden op een leuke manier op papier.

een gouden vulpen

Waarom is een eigen schrijfstijl belangrijk?

Met een schrijfstijl laat je zien wat voor persoon je bent. Een schrijfstijl vinden betekent woorden en een stijl vinden die laten zien wie jij bent. Door jezelf te laten zien in de manier van schrijven, leert de lezer jou beter kennen en voelt hij/zij een verbinding. Daarnaast maakt het schrijven ook een stuk gemakkelijker. Het na-apen van een schrijfstijl is hetzelfde als het na-apen van hoe iemand is en doet. Het is beter om gewoon jezelf te zijn. Zoek dus een stijl die van nature bij jou past.

Schrijftip 1: schrijven, schrijven, schrijven

Om je eigen schrijfstijl te vinden, moet je allereerst veel schrijven. Probeer de komende week dagelijks twee bladzijdes te schrijven. Zie het als een soort dagboek, waarbij je twee pagina’s vol schrijft over een gebeurtenis van die dag of een gedachte die je op dat moment hebt. Vergeet alle schrijfregeltjes, let niet op grammatica en pas niets aan. Schrijf echt vanuit jezelf. Lees alles na een week terug en kijk of je een rode draad in je stijl kan vinden. Schrijf je bijvoorbeeld beeldend, verhalend, kort en bondig of informatief?

Roze beker op opgestapelde boeken

Schrijftip 2: kies welke schrijfstijl bij jou past

Kies een onderwerp waar je veel vanaf weet. Schrijf over dit onderwerp in vier verschillende stijlen een kort stukje. Na afloop kijk je welke stijl je het gemakkelijkst afging en waar je het meest bij voelt. Hieronder geef ik voor iedere schrijfstijl een voorbeeld:

Informeel / persoonlijk
Voor golfsurfen heb je niet heel veel nodig. Natuurlijk goede golven en een surfboard. Het golfsurfen komt uit Polynesië, maar is nu wereldwijd een populaire sport. Je hebt longboarders en shortboarders. De longboarders zijn sierlijker dan de shortboarders. Zij glijden op lange brede boards over het water. De shortboarders laten het water met hun korte plankjes agressief opspatten.

Formeel / zakelijk
Voor golfsurfen zijn goede golven nodig en gebruikt u een surfboard. Golfsurfen vindt zijn oorsprong in Polynesië. Inmiddels is deze sport wereldwijd geliefd. Men ziet verschillende surfstijlen. Deze stijlen kunnen worden opgesplitst in longboarders en shortboarders. Longboarders kenmerken zich door met sierlijke bewegingen over het water te glijden. Shortboarders hanteren een meer agressieve stijl waarbij het water opspat.

Professioneel / informeel
Voor golfsurfen heb je niet meer nodig dan goede golven en een surfboard. Het golfsurfen is ooit ontstaan in Polynesië en is inmiddels wereldwijd een geliefde sport. Er zijn verschillende surfstijlen. Zo heb je longboarders en shortboarders. De longboarders zie je op lange brede boards met sierlijke bewegingen over het water glijden. De shortboarders laten met agressieve bewegingen op korte smalle boards het water opspatten.

Vlot / hip
Ziek goede golven en een boardje is alles wat je nodig hebt om een echte surf dude of babe te worden. Deze sport werd ooit bedacht door de Polynesiërs en is nu overal in de wereld helemaal hip. Onder surfers heb je de showpony’s en de wilde hengsten. De showpony’s glijden op hun brede boards over de golven. De wilde hengsten knallen op hun korte plankjes met veel gespetter over het water.   

Nanda zit bij raam en typt op haar laptop

Schrijftip 3: free-writing

Je gaat een kwartier non-stop schrijven: free-writing. Veel schrijvers lezen steeds terug, corrigeren, herschrijven en saboteren daarmee hun eigen stem. Tijdens deze vijftien minuten kijk je alleen vooruit. Alles wat in je opkomt zet je op papier. Hoe gek, lelijk of niet kloppend dat ook is. Je vingers laten het toetsenbord niet los en de kritische innerlijke stem wordt misschien omgezet in woorden op papier. Gebruik al je gedachten. Na afloop heb je een tekst waar nog aan geschaafd en geschrapt moet worden, maar het is 100% jouw stem.

Met deze drie opdrachten vind je jouw eigen schrijfstijl en maak je schrijven een stuk gemakkelijker en leuker. Denk niet meer te veel na over hoe anderen schrijven, maar schrijf vanuit jezelf. Jij bent tenslotte de persoon die mensen willen horen wanneer ze jouw tekst lezen, niet Elizabeth Gilbert.

In mijn Business Story traject begeleid ik je naar je missie en visie. En gaan we samen aan de slag om dit zo persoonlijk en pakkend mogelijk te verwoorden. Ik leer je werken met de kracht van jouw persoonlijk verhaal en geef je gemakkelijk toepasbare schrijftools voor het verwoorden van jouw boodschap. Klinkt dit interessant voor jou? Boek een vrijblijvend kennismakingsgesprek om te voelen of het klikt.

storyteller &
narratief coach

tekstschrijver Nanda zit lachend aan bureau met laptop

Hi, ik ben Nanda, storyteller & narratief coach

In mijn blogs neem ik je mee in de kracht van storytelling, de parels van ons persoonlijk verhaal en deel ik mijn eigen persoonlijke verhalen over het verbinden met mijn hart en het ontdekken van mijn hartsverlangen.

0 reacties