Zo schrijf jij jouw kernverhaal

Het verhaal der verhalen is het kernverhaal. Het is het verhaal dat jouw potentiële klanten graag lezen om te weten wie jij bent en wat je doet, zodat zij kunnen afwegen of jij past bij wie zij zijn en wat zij doen. In dit blog leg ik je stapsgewijs uit hoe jij jouw kernverhaal schrijft. Communiceren gaat namelijk een stuk makkelijker wanneer jij zelf helder kan omschrijven wie jij bent en waar je voor staat.

Wat is een kernverhaal?

Als ondernemer heb je een schatkist vol met mooie verhalen om te vertellen. Wanneer je met mij het traject ‘Vind jouw verhaal’ doet heb je zelfs een verhalenboek vol met persoonlijke, authentieke en prikkelende verhalen om te vertellen. Het kernverhaal is de inspiratiebron van al deze verhalen en een belangrijk startpunt in het toepassen van storytelling. Het bevat de kern van wie jij bent en wat je doet. Opgeschreven als een mooi rond verhaal met een kop en een staart in plaats van een gortdroog en nietszeggend stukje tekst. 

het kernverhaal

De opbouw van een kernverhaal 

Het kernverhaal bestaat uit de volgende onderdelen: karakter, setting, plot en thema. Dat klinkt waarschijnlijk nu nog heel abstract. Om deze onderdelen meer te laten leven, geef ik hieronder een voorbeeld van een kernverhaal.

The Hunger Project Nederland ging 1 december 1980 van start onder leiding van Evelijne Bruning. Honger is vooral een menselijke kwestie en daar kan en moet een einde aan gemaakt worden. Geïnspireerd door de Amerikaanse beweging The Hunger Project, bestond het werk toen voornamelijk uit een wereldwijde bewustwordingscampagne over honger. Tientallen vrijwilligers voerden op straat gesprekken over het einde van honger en haalden duizenden handtekeningen op. Met als doel om chronische honger de wereld uit te helpen. Ook de wereldwijde gemeenschap, inclusief de leiders van de 193 VN-lidstaten, denken dat honger binnen één generatie de wereld uit kan zijn. The Hunger Project Nederland werkt in 13 programmalanden, waarvan negen in Afrika: Benin, Burkina Faso, Ethiopië, Ghana, Malawi, Mozambique, Oeganda, Senegal en Zambia, Bangladesh en India in Zuid-Azië en Mexico en Peru in Latijns Amerika. Om honger te beëindigen werken we vanuit menselijke principes, zodat elke vrouw, elke man en elk kind een gezond, zelfredzaam en waardig leven leidt.

Zo kun je de onderdelen van het kernverhaal invullen:

  • Wie was de oprichter van The Hunger Project (karakter)
  • Waar en wanneer werd The Hunger Project opgericht (setting)
  • Wat was de motivatie om The Hunger Project op te richten (plot)
  • Wat is het doel van The Hunger Project? Welk probleem lossen ze op? Waar streven ze naar? (thema)

Aan de slag met jouw kernverhaal

Zo kan een kernverhaal eruit zien. Probeer nu jouw eigen kernverhaal te schrijven door bovenstaande vragen voor jezelf te beantwoorden. Daarbij wil ik nog meegeven dat je jezelf bij het plot een aantal keer de vraag ‘waarom’ moet stellen om tot een mooi rond verhaal te komen. The Hunger Project heeft, naar mijn mening, hun plot nog niet 100% uitgewerkt en laten wat gemiste kansen liggen. Maar dat doe jij bij deze niet!

Wil je hulp bij het vinden en opschrijven van jouw kernverhaal, zodat je echt kan laten zien wie je bent, waar je voor staat en waarom je doet wat je doet? Ik duik graag samen met jou in jouw reis, onder het genot van een heerlijk stukje taart en kop koffie. Via een gratis strategiesessie kun je met mij kennismaken om te voelen of het matcht. 

Geen storytellingtips missen? Schrijf je in voor mijn Tips om een onderscheidend merk neer te zetten.

storyteller &
narratief coach

tekstschrijver Nanda zit lachend aan bureau met laptop

Hi, ik ben Nanda, storyteller & narratief coach

In mijn blogs neem ik je mee in de kracht van storytelling, de parels van ons persoonlijk verhaal en deel ik mijn eigen persoonlijke verhalen over het verbinden met mijn hart en het ontdekken van mijn hartsverlangen.

0 reacties

Een reactie versturen

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *